ACTUALITAT, OPINIÓ, Visió Crítica

Que significarà el 5G?

Aquesta es la cinquena generació de tecnologies de telèfon mòbil i la predecessora de la tecnologia 4G, actualment es troba sense estandarditzar i les empreses de telecomunicació estan desenvolupant els seus prototips. Està previst que el seu ús comú sigui el 2020. Es te previst un augment de la velocitat i capacitat de transmissió de dades notablement respecte a la generació anterior.

Amb aquesta tecnologia encara sense madurar fa poc mes d’un any, el 20 febrer de 2018, Vodafone i Huawei van completar a Espanya la primera trucada de mòbil 5G del món. Un any i cinc dies després, el 25 de febrer de 2019 al Mobile World Congress de Barcelona, Espanya, la subsecretària de la Subtel, Pamela GiDi, de Xile, va anunciar que per a març de 2019 es llançaria la licitació a les operadores nacionals per al desenvolupament de la Xarxa 5G.

Un augment de la velocitat i capacitat de transmissió obren les portes a centenars de nous productes i serveis dels quals les empreses faran un ús i generaran una demanda exponencial d’aquesta tecnologia. Encara no esta disponible per al públic i ja s’han fer prediccions sobre l’ús que se li donarà a aquesta innovadora tecnologia, la mes comentada es “l’internet de les coses” i la possibilitat de descarregar-te pel·lícules, videojocs, etc en pocs segons.

L’internet de les coses s’entén com la comunicació d’aparells electrònics independentment del propietari, això pot facilitar-nos la vida creant un “llar intel·ligent”, son moltes més les idees que han sorgit després de la popularització del 5G.

Casa inteligent.

Les critiques i preocupacions no han tardat en aparèixer, l’espionatge per part dels governs i la pèrdua de la privacitat són de les mes sonades; tot i així, entre alguns científics i metges comença a prioritzar-se l’afirmació de que les ondes electromagnètiques, que amb el 5G es multipliquen, son perjudicials per al medi ambient y el cos humà.

Demanen una moratòria per al desplegament de la cinquena generació de telecomunicacions, fins que els perills potencials per a la salut humana i el medi ambient hagin estat investigats minuciosament per científics independents de la indústria. El 5G augmentarà notablement l’exposició obligatòria als camps electromagnètics (CEM) de radiofreqüència (RF) respecte de la 2G, 3G, 4G, WIFI, etc, ja existents. Els CEM de RF ja s’han demostrat ser perjudicials per als éssers humans i el medi ambient.

Localització del 5G a l’espectre electromagnètic.

Comentaris tancats.